خانه » اخبار آموزشگاه » ونتیلاتور چیست

ونتیلاتور چیست

همه ما برای بقا حیات نباز به تنفس داریم، بیماران مبتلا به ریه، قلب، آسم و غیره ممکن است نیاز به استفاده مداوم یا چندین ساعت از دستگاه تنفسی برای بهبود تنفس و وضعیت داشته باشند. در شرایط عادی، ریه های انسان در طول عملکرد طبیعی اکسیژن بیشتری دریافت می کنند. همچنین از سلول هایی که از بدن و بسیاری از ماهیچه ها و ناحیه اطراف قرار دارد محافظت می کند. با این حال، اگر ریه ها در شرایط مختلف و به دلیل بیماری های گوناگون عملکرد طبیعی خود را از دست بدهند، سیستم ایمنی سلول های محافظ زیادی را به سمت ریه ها می فرستد. (ونتیلاتور چیست)

پس از این، رگ های اطراف ریه ها منبسط می شوند و هوا متفاوت از حالت عادی وارد ریه ها می شود. در چنین مواردی استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی کمبود ظرفیت ریه را جبران کرده و با بهبود جریان هوا از انسداد ریه در بیماران جلوگیری می کند. به طور کلی می توان گفت که این درمان طبی این قدرت را دارد که فرد را پس از عمل های سخت و سنگین مانند جراحی تعویض اندام، جراحی قلب باز و غیره ترمیم کند. این وسیله به نوعی انسان را زنده می کند.

دستگاه Ventilator چیست

دستگاه ونتیلاتور ventilator را می توان دستگاه تنفسی نامید که برای بیمارانی که مشکلات تنفسی موقت یا دائمی دارند و نمی‌ توانند به تنهایی نفس بکشند، تنفس می دهد.چند سال پیش، غیرقابل تصور بود که کسی بتواند با یک دستگاه تنفس مصنوعی به زندگی در خانه ادامه دهد. تنفس با کمک یک سیستم عضلانی انجام می شود که حجم قفسه سینه را تغییر می دهد و سپس فشار منفی و مثبت ایجاد می کند. به عبارت دیگر فشاری ایجاد می کند که هوا را به داخل و خارج از ریه ها حرکت می دهد. مهمترین عضله درگیر در تنفس عضله دیافراگم است.قفسه سینه با حرکات عضلات بین دنده ای زیر دیافراگم و دم منبسط می شود.

یعنی انقباض و صاف شدن دیافراگم در این مرحله باعث افزایش دور قفسه سینه می شود و انقباض عضلات بین دنده ای باعث باز شدن دنبالچه و در نتیجه ایجاد شکم خواهد شد.فشار منفی در قفسه سینه باعث ورود هوا به ریه ها شده و از طرفی بازدم در فرآیند تنفس آرام یک عمل غیر ارادی (منفعل) با شل شدن عضلات درگیر در مرحله بازدم صورت می گیرد، در نتیجه انرژی کشسانی که در حفره لگن و سینه ذخیره می شود باعث کاهش حجم قفسه سینه و فشار زیاد خواهد شد و نیروی هوایی تولید شده را به خارج از دستگاه تنفسی منتقل می کند.

ونتیلاتور چیست

انواع دستگاه ونتیلاتور

ونتیلاتور به شدت بیماری تنفسی، سطح هوشیاری بیمار، مدت زمان استفاده و غیره بستگی دارد. بسته به اینکه اشکال مختلفی دارد می توان آن را در چند نمونه زیر طبقه بندی کرد.

۱- ونتیلاتور فشار منفی

ونتیلاتور های فشار منفی (Negative Pressure Ventilator)، اولین دستگاه های تهویه مصنوعی محفظه ای شکل هستند که تمام بدن به جز سر و گردن در داخل آن قرار می گیرد. در طی فرآیند استنشاق، هوای اتاق تخلیه شده و فشار منفی در داخل اتاق ایجاد می‌ شود که باعث کشیده شدن و انبساط دیواره سینه خواهد شد.

۲- ونتیلاتور فشار مثبت (Positive Pressure Ventilator)

ونتیلاتورهای فشار مثبت که به آنها ونتیلاتورهای بیمارستانی و ونتیلاتورهای خانگی نیز گفته می‌ شود، در محیط‌های توانبخشی و سرپایی، غیرتهاجمی و تهاجمی با استفاده از لوله‌گذاری استفاده می‌ شوند و بازدم فشار ان ها حجم و مدت معمولی را دارد که از نظر ظاهری شبیه هم هستند. در این ونتیلاتورها، در حین عمل تنفس، گاز با فشار مثبت بالاتر از فشار محیط به ریه ها فرستاده شده و باعث انبساط قفسه سینه می شود. در یک ونتیلاتور موثر، نصب لوله تراشه به عنوان راه هوایی مصنوعی ضروری است تا در طی فرآیند استنشاق، حجم معینی از هوا با فشار مناسب وارد ریه ها شود.

۳- دستگاه ونتیلاتور فشار ثابت

جریان هوای ثابت که نرخ جریان نیز نامیده می شود، زمانی که فشار راه هوایی فرد را به یک سطح از پیش تعیین شده برساند، متوقف می کند. اگر فشار در سطح بالایی تنظیم شود، هوای بیشتری به ریه ها منتقل می شود. در این تنفس ها فشار هوای بیمار ثابت و حجم آن متغیر است. دستگاه ونتیلاتور مانند سایر تجهیزات پشکی خراب میشود و نیاز به ایرادیابی و تعمیر هست.

تعمیر ونتیلاتور

تجهیزات پزشکی به عنوان عصای دست کادر درمان مراکز درمانی به شمار می آیند. دستگاه ونتیلاتور از عناصر اصلی مورد استفاده بیماران دارای وضعیت تنفسی وخیم می باشد. این دستگاه بسته به نوع عیب و نقص موجود، اغلب اوقات قابل تعمیر است. تعمیر ونتیلاتور در میزان و اکسیژن رسانی اصولی به ریه بیماران بدحال کمک می‌کند. در واقع این دستگاه کاربردی همچون اغلب لوازم برقی دیگر، گاهی به تعمیر و سرویس نیاز دارد. تعمیر به موقع دستگاه از بروز اتفاقات ناگوار در سلامت جسمی بیماران پیشگیری می‌کند.

فروش و تعمیر ونتیلاتور همچون سایر دستگاه های پزشکی توسط مراکز تخصصی انجام می‌شود. از این رو تعمیر این دستگاه ها در توان هر شخصی نیست. شناسایی بخش های مختلف این دستگاه در تشخیص اختلالات فنی و تعمیر اصولی می‌گردد. و فقط کسانی که دوره های آموزشی تعمیرات تجهیزات پزشکی را گذرانده اند قادر به تعمیر ونیلاتور خواهند بود.

تعمیر ونتیلاتور با شناخت اجزای آن

تسلط کافی به اجزای تشکیل دهنده ونتیلاتور، تشخیص اختلال و تعمیر ونتیلاتور را تسریع و تسهیل می بخشد. این دستگاه به طور معمول از چند نمایشگر، کلیدهای کنترل، سیستم برق کشی، بدنه و تجهیزات ایمنی اضطراری تشکیل شده است. دلیل تعمیر این دستگاه، اختلال در بخش های ذیل می باشد.

برق کشی

سیستم برق ونتیلاتور، بخشی اساسی در کارکرد صحیح سیستم می باشد. هرگونه اختلال در سیم کشی داخلی دستگاه، دوشاخه، سیم ها و… سبب تعمیر ونتیلاتور می گردد. معیوب شدن سیستم برق دستگاه به معنی عدم کارکرد آن و به خطر افتادن جان بیمار است.

نمایشگر ها

هرگونه اختلال در نمایشگر ها منجر به تعمیر ونتیلاتور می‌گردد. نمایش غلظت، فشار و کیفیت اکسیژن دستگاه توسط نمایشگر ها صورت میگیرد. اطلاعات روی صفحه نمایش توسط اسپکتروفتومتر، سنسورها و اسپیرومتر اندازه گیری می‌شوند. در واقع هرگونه اختلال در لوازم اندازه گیری منجر به نمایش اطلاعات نادرست می‌گردد.

کنترل کننده ها

تنظیم و کنترل کارکرد دستگاه توسط کلیدهای کنترل کننده میسر می‌گردد. تعمیر ونتیلاتور منجر به رفع اختلالات موجود در سیستم کنترل و تنظیم دستگاه می شود. کنترل جریان گاز، مخازن گاز، مخلوط شدن گاز، مرطوب شدن گاز و تنظیم فشار اکسیژن برای حفظ سلامت بیمار الزامی است.

اختلال در هر یک از تجهیزات مخلوط کردن گاز، مرطوب نمودن گاز، تنظیم فشار و جریان گاز سلامت بیمار را تهدید می‌کند. از این رو سرویس و تعمیر بخش های نامبرده توسط تعمیرکاران حرفه ای برای اطمینان از کارکرد صحیح دستگاه الزامی است.

سایر اجزا

دستگاه تنفس مصنوعی دارای اجزای دیگری چون موتور، لوله های انتقال هوای دم و بازدم، فیلتر ها و بدنه می باشد. تازگی و عدم نشت لوله ی دم ونتیلاتور سبب کیفیت تنفس بیمار می‌گردد. اختلال در موتور دستگاه نیز موجب ناهماهنگی سیستم و عدم کارآیی صحیح آن میشود.

اهمیت تعمیر ونتیلاتور

راز اهمیت تعمیر ونتیلاتور در کاربرد و فایده آن نهفته است. یکی از ضروری ترین و کاربردی ترین دستگاه های مورد استفاده در بیمارستان ها و بخش مراقبت های ویژه، ونتیلاتور است. این دستگاه برای بیماران فاقد توانایی تنفس طبیعی، تنفس انجام می‌دهد. در واقع سبب زنده نگه داشتن بیماران بدحال برای اجرای روش های درمانی می گردد. اختلال در هریک از اجزای این دستگاه، بازی با جان بیماران است. از این رو تعمیر ونتیلاتور دارای نقص به امری مهم و حیاتی در حفظ جان بیماران شده است. قطعا تعمیر تخصصی دستگاه فعلی از خرید یک دستگاه دیگر، به صرفه تر است. در واقع تعمیر دستگاه علاوه بر حفظ جان بیماران، هزینه های بخش درمان را کاهش می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

preloader